home    actueel

Expositie DANS - Theater in het Vrijthof

Kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde, maakt zowel beelden als schilderijen. Het werk van van der Laan is bijzonder in zijn zeggingskracht, het is dan ook daarom dat zijn beelden, naast in particuliere collecties, veel in openbare ruimtes te vinden zijn.

Tijdens de Nederlandse Dansdagen zal in de foyer op de eerste verdieping van Theater aan het Vrijthof zijn bijzondere expositie ‘DANS’ te zien zijn.


Jubileumbrons - Etoile Dansante

Speciaal ter gelegenheid van het 25-jarig jubileum van De Nederlandse Dansdagen heeft Wil van der Laan een “jubileumbronsje” ontworpen.
Hij noemt haar ETOILE DANSANTE. Inclusief sokkel meet ze 17 centimeter. Het beeldje wordt in een beperkte oplage gegoten.
Via onderstaande link kunt u uw interesse kenbaar maken.
Prijs: € 150,-.

Bestellen
nederlandsedansdagen.nl/wil-van-der-laan


Etoile dansante - wil van der laan

Tentoonstelling Museum Hoge Woerd

Tentoonstelling Hoge Woerd Wil van der Laan

tentoonstelling Hoge Woerd Utrecht Wil van der Laan

Artikel Titus PANHUYSEN (22 april 2021)

Wil van der Laan – een introductie


Overdonderend, in één woord, de eerste kennismaking met het werk van Wil van der Laan. Waarom vielen de naam en het werk van Wil van der Laan niet eerder op? Bij binnenkomst van Maastricht staat toch zijn Engel, een moderne equivalent van de Nikè van Samothrace! De Engel van Maastricht, eeuwenoud symbool van de stad, beschermer die victorie kraait. Een werk uit 2018 dat geïnspireerd lijkt door het Griekse meesterwerk uit 200 voor Christus dat nu in het Louvre staat, opgegraven en daarvoor door geen mens aanschouwd sedert lang vervlogen tijden. In Maastricht word je onverwacht geconfronteerd met een nieuwe schepping, ontsproten aan het meesterbrein van een tijdgenoot. Zoals al de bronzen van Wil van der Laan is het totstandgekomen in nauwe samenwerking met zijn meester bronsgieters van Art and Craft.

...

Lees hier het complete artikel.

“Het wezen van de dingen is meer dan de zichtbare werkelijkheid. Daarom is het onmogelijk iets wezenlijks uit te beelden door de buitenkant van de dingen af te beelden. De beeldhouwer vertaalt, hij is geen fotograaf van toevallige vormen, die verwarrend en zinloos zijn.” (Brancusi)

Vijf keizers en Julius Caesar

In samenwerking met mijn bronsgieters van Art & Craft werk ik aan een serie van bronzen koppen van 5 Romeinse keizers, deze zullen in een cirkel worden opogesteld, in het midden een verguld ruiterbeeld van Julius Caesar, met hem begon het Romeinse Rijk maar hij was nooit keizer, daarom een aparte plek voor hem.

De verwachting is dat het gehele project in maart klaar zal zijn.

De koppen zullen voorzien worden van teksten door neerlandicus Jan Coumans, deze vertellen over de keizer en de manier waarop ze zijn verbeeld.

Le Camargue - Nimes

Van der Laan | Le Camague

N.a.v. regelmatige bezoeken aan de Camargue en geïnspireerd door het geweld van de abrivado's, het drijven van de stieren in de branding door de gardians in de omgeving van Saintes Maries de la Mer hebben geleid tot een serie werken die misschien later in Nimes worden geëxposeerd.

Simpelveld eert verzetsstrijders met beeld van Sjeng en Joep


Zij stierven in het harnas
Zij vielen op het veld van eer
in het zicht van de vrijheid

Gemeente Simpelveld krijgt een nieuw kunstwerk: een bronzen beeld van verzetsstrijders Sjeng Coenen en Joep Francotte. Het beeld is van kunstenaar Wil van der Laan uit Bunde. Burgemeester Richard de Boer: “In aanvulling op alle initiatieven die er al zijn in het kader van 75 jaar vrijheid, vinden we dit beeld een mooi eerbetoon. Het verhaal van Sjeng en Joep kent iedereen in gemeente Simpelveld. Hun heldendaden en hun dood, zo vlak voor de bevrijding, spreken zeer tot de verbeelding. Maar voor het gemeentebestuur staat dit beeld voor álle verzetshelden die zich voor onze vrijheid hebben ingezet.”

Wil van der Laan werd gegrepen door de dramatiek van het verhaal: “Wat gaat er door een mens heen op het moment dat je wordt geboeid en naar de plek gebracht waar je gefusilleerd wordt? Die vraag hield me bezig. Ik heb geprobeerd dat gevoel in een beeld te vangen. Op een waardige manier, met enorm veel respect voor de mensen die het ultieme offer brachten voor onze vrijheid. Ik hoop dat ik met het beeld ook anderen daar bewust van kan maken.”

Wethouder Hub Hodinius (Cultuur en Toerisme) vindt het beeld een aanwinst voor de openbare ruimte. “Het kunstwerk wordt geplaatst naast de Koningslinde die we in 2013 hebben geplant op het plantsoen op de hoek Schoolstraat/Groene Boord in Bocholtz. Een mooie plek waar veel voorbijgangers komen, ook (toeristische) fietsers die de Kalkbaan naar Aken volgen. Op die manier is het beeld voor iedereen zichtbaar en een blijvende herinnering aan iets wat nooit vergeten mag worden. Om Freek de Jonge te citeren: Je kunt mensen iets laten zien en je kunt mensen leren ergens naar te kijken. Dat is het verschil tussen een gids en een kunstenaar. Wil van der Laan is gids én kunstenaar.”

Nieuwe publicatie Wil van der Laan Bronzen en Schilderijen

Nieuw boek

Wil van der Laan
Bronzen en Schilderijen
Het accent ligt op de werken uit de afgelopen 20 jaar.

Hardcover
Full colour
26 x 26 cm
150 bladzijden
Prijs 30 euro
Verschenen 28 september 2018

Te bestellen via mail naar wilvanderlaanart@gmail.com

Bronzen portret opgenomen in collectie van het Anne Frank Huis

Het bronzen portret van Anne Frank behoort vanaf nu officieel tot de collectie van het Anne Frank Huis. Samen met directrice Garance Reus werden op 6 juni alle bij behorende papieren getekend. Momenteel is het brons uitgeleend aan het Ana Frank Centro in Beunos Aires.

Koning Willem Alexander verjaardagscadeau: stier Toro Loco

CRUYFF FOOTBALL

    

Bij CRUYFF  FOOTBALL wordt aan Wim Jonk een schilderij en een brons over Cruyff afgeleverd, i.s.m. Manos financieel adviseur