Artikel Titus PANHUYSEN (22 april 2021)

Wil van der Laan – een introductie


Overdonderend, in één woord, de eerste kennismaking met het werk van Wil van der Laan. Waarom vielen de naam en het werk van Wil van der Laan niet eerder op? Bij binnenkomst van Maastricht staat toch zijn Engel, een moderne equivalent van de Nikè van Samothrace! De Engel van Maastricht, eeuwenoud symbool van de stad, beschermer die victorie kraait. Een werk uit 2018 dat geïnspireerd lijkt door het Griekse meesterwerk uit 200 voor Christus dat nu in het Louvre staat, opgegraven en daarvoor door geen mens aanschouwd sedert lang vervlogen tijden. In Maastricht word je onverwacht geconfronteerd met een nieuwe schepping, ontsproten aan het meesterbrein van een tijdgenoot. Zoals al de bronzen van Wil van der Laan is het totstandgekomen in nauwe samenwerking met zijn meester bronsgieters van Art and Craft.

...

Lees hier het complete artikel.

“Het wezen van de dingen is meer dan de zichtbare werkelijkheid. Daarom is het onmogelijk iets wezenlijks uit te beelden door de buitenkant van de dingen af te beelden. De beeldhouwer vertaalt, hij is geen fotograaf van toevallige vormen, die verwarrend en zinloos zijn.”

Brancusi

Presentatie bronzen Romeinse keizers van Wil van der Laan in Keizerzaal St Servaas Maastricht mmv gouverneur Theo Bovens.

 

#5romeinsekeizers #juliuscaesar #bronzen #romeinsemachthebbersinbrons #museobronzidorati #expositiepergola #romeineninlimburg #limburg #theobovens #wilvanderlaan #romeinen #pergola #maastricht #art&craft #bronsgieterij

Pergola: Presentazione mostra - Imperatori Romani in Bronzom - Rossini TV

 

I 75 ANNI DEI BRONZI DORATI DI PERGOLA

 

Mirjam E. Lobbes over de Romeinse keizers en Julius Caesar van Wil van der Laan

 

#mirjamlobbes #allardpiersomuseum #romeinsekeizers #wilvanderlaan #bronzen #romeinsekeizersinbrons

In de ban van die rare Romeinen - De Limburger

De limburger - de vijf Romeinse Keizers Wil van der Laan

Romeinse keizers gaan op reis van Limburg naar Italie - De Limburger

Romeinse keizers gaan op reis van Limburg naar Italie - De Limburger

Romeinse keizers gaan op reis van Limburg naar Italie - De Limburger

Aandacht in Italiaanse media

Bronzi tra i bronzi: a Pergola la monstra di Van der Laan

Sei sculture di imperatori celebrano i Bronze dorati